Batterijen bij

Netcongestie

AQ helpt bedrijven en netbeheerders bij een vol stroomnet
voordelen

Balanceren

Van het stroomnet. Zodat ook anderen hier gebruik van kunnen maken.

Extra stroom

Door opslag van zonne-energie bij een negatieve prijs.

Netcongestie

Uw bedrijf groeit of u vestigt een nieuw bedrijf én het elektriciteitsnet zit vol. Door een batterij kunt u met een kleinere elektriciteitsaansluiting toch groeien of vestigen.

Extra inkomsten

Door met batterijen in te spelen op de onbalans en reservemarkt.

Waarom Aq

Het stroomnet is vol

AQ biedt de oplossing bij een vol stroomnet. De batterij laadt op buiten de spitsuren op het stroomnet. En ontlaadt als uw bedrijfsproces stroom nodig heeft. Zo kunt u 24/7 over voldoende stroom beschikken.

AQ sluit hiervoor een tijdsgebonden aansluit- en transportovereenkomst (stroomcontract) met de netbeheerder. Hiermee kan de batterij laden buiten de spitsuren. Als er wél voldoende capaciteit in het stroomnet beschikbaar is.

WAAROM AQ

Om het stroomnet te ontlasten

Batterijen die worden ingezet voor congestiemanagement van het lokale stroomnet.  Om het stroomnet te ontlasten. AQ sluit een overeenkomst met de netbeheerder waarin we afspraken maken over de aansluit- en transportcapaciteit. Hierdoor kunnen partijen op de wachtlijst voor een aansluiting toch wel een aansluiting krijgen. 

Een extra verdienmodel voor uw bedrijf én cruciaal in het stroomnet van de toekomst.

projecten

Net congestie

AQ ontwikkelt al met verschillende partners batterij projecten. Kleine projecten van 100 KW tot grote projecten van meer dan 15 MW.

AQ Hallum

Een AQ van 2 MW en 4 MWh bij één van de acht windmolens in Hallum. AQ ontwikkelt dit project in samenwerking met Binnema.

AQ Dalfsen

Een AQ van 1 MW en 2 MWh bij een boerderij met biogas installatie en zonnepark in Dalfsen. AQ ontwikkelt dit project in samenwerking met Huisman.

Veelgestelde vragen

FAQ

Netcongestie verwijst naar een situatie waarin het elektriciteitsnetwerk overbelast is en niet in staat is om de gevraagde hoeveelheid energie te transporteren. Dit kan leiden tot stroomuitval, verminderde energie-efficiëntie en hogere kosten voor consumenten.

Er zijn verschillende oorzaken van netcongestie, waaronder onvoldoende investeringen in netwerkinfrastructuur, veranderingen in energiepatronen (zoals de overstap naar hernieuwbare energiebronnen) en beperkte toegang tot het netwerk voor nieuwe energieproducenten.

Netcongestie kan leiden tot stroomuitval, hogere energierekeningen en verminderde energie-efficiëntie. Het kan ook de groei van de hernieuwbare energiesector belemmeren en de overgang naar duurzame energie vertragen.

  • Vertragingen in het ontvangen van elektriciteit van het net, wat kan leiden tot vertragingen in de productie en levering van goederen en diensten.
  • Hogere energiekosten als gevolg van het gebruik van dure energiebronnen om de netcongestie te vermijden, zoals dieselgeneratoren.
  • Potentieel verlies van inkomsten als gevolg van onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening, die kunnen leiden tot productieverlies en klachten van klanten.

Upgrade van de netwerkinfrastructuur: Een van de meest effectieve oplossingen voor netcongestie is het upgraden van de netwerkinfrastructuur, zoals het toevoegen van extra bandbreedte of het vervangen van verouderde apparatuur. Dit kan echter kostbaar zijn en kan niet altijd haalbaar zijn.

Load balancing: Load balancing kan worden gebruikt om verkeer over meerdere netwerkverbindingen te verdelen, waardoor de belasting op elk van deze verbindingen wordt verminderd en congestie wordt verminderd. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van geavanceerde routers of door het implementeren van softwarematige load balancing.

Quality of Service (QoS): Door het instellen van QoS-regels kan prioriteit worden gegeven aan belangrijk verkeer, waardoor minder belangrijk verkeer minder bandbreedte krijgt. Dit kan helpen bij het verminderen van congestie op het netwerk.

Caching: Caching kan worden gebruikt om veelgebruikte bestanden of gegevens op te slaan op lokale servers, waardoor ze sneller toegankelijk zijn en er minder verkeer over het netwerk hoeft te worden verzonden.

Compressie: Door gebruik te maken van compressie-technologie kunnen gegevens worden gecomprimeerd voordat ze worden verzonden, waardoor de hoeveelheid verkeer die over het netwerk wordt verzonden wordt verminderd.

Prioriteren van kritisch verkeer: Het identificeren en prioriteren van kritisch verkeer kan helpen bij het voorkomen van congestie op het netwerk. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het instellen van QoS-regels of door het gebruik van firewalls en andere beveiligingsapparatuur.

Verminderen van onnodig verkeer: Het verminderen van onnodig verkeer, zoals spam en malware, kan helpen bij het verminderen van de totale belasting op het netwerk.

Batterijopslag kan bijdragen aan het oplossen van netcongestie door het leveren van tijdelijke energieopslag, waardoor het netwerk efficiënter kan werken. Dit kan op verschillende manieren:

Peak shaving: Door batterijopslag te gebruiken voor peak shaving, kan energie worden opgeslagen wanneer de vraag laag is en deze energie kan worden gebruikt wanneer de vraag hoog is. Hierdoor kan het netwerk beter worden beheerd en kunnen pieken in energievraag worden verminderd, wat kan leiden tot minder congestie op het netwerk.

Netstabilisatie: Batterijopslag kan worden gebruikt om de netstabiliteit te verbeteren door de frequentie- en spanningsregeling van het netwerk te ondersteunen. Dit kan leiden tot een betere betrouwbaarheid van het netwerk en minder congestie.

Integratie van hernieuwbare energie: Batterijopslag kan worden gebruikt om de integratie van hernieuwbare energiebronnen te vergemakkelijken. Door overtollige energie van zonne- en windenergie op te slaan, kan deze energie worden gebruikt wanneer de vraag hoog is, wat kan leiden tot minder congestie op het netwerk en minder behoefte aan traditionele energiebronnen.

Netwerkbeheer: Batterijopslag kan ook worden gebruikt als een hulpmiddel voor netwerkbeheer. Door batterijopslag in te zetten op locaties met hoge netwerkbelasting, kan energie worden geleverd waar dat nodig is, waardoor congestie kan worden verminderd.

In het algemeen kan batterijopslag dus bijdragen aan het oplossen van netcongestie door het netwerk efficiënter te laten werken, pieken in energievraag te verminderen, de netstabiliteit te verbeteren en de integratie van hernieuwbare energiebronnen te vergemakkelijken.