Een recent rapport van EMBER benadrukt het groeiende belang van batterijopslag en flexibele energieoplossingen in de energietransitie. In 2024 droeg een overvloed aan zonne-energie bij aan lagere stroomprijzen tijdens de centrale uren van de dag. Tegelijkertijd namen de uren met negatieve of nulprijzen toe in veel Europese landen. Deze toename van negatieve prijzen en grotere prijsverschillen biedt bedrijven een kans om in te spelen op flexibele energieoplossingen zoals batterijopslag.
Volgens het EMBER-rapport kwam in 2024 gemiddeld 4% van de uren in de EU uit op negatieve of nulprijzen, tegenover 2% in 2023. Dit werd veroorzaakt door een toename van zonne-energieproductie overdag, in combinatie met een gebrek aan vraag tijdens deze uren. Dergelijke prijsdalingen kwamen in vrijwel alle EU-landen voor.
Daarnaast wijst het rapport op een sterke toename van prijsschommelingen. In 2024 zagen 18 EU-landen hun gemiddelde prijsverschillen binnen een dag met minstens 10% stijgen ten opzichte van 2023, met name in de zomermaanden. In vijf landen (Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Polen en Roemenië) verdubbelden deze prijsverschillen zelfs en overschreden ze de grens van €200/MWh. Dit effect werd versterkt door de hoge kosten van fossiele opwekking in de avonduren, wanneer de zon niet meer beschikbaar is als energiebron.
De toename van negatieve prijzen en bredere prijsverschillen benadrukt waarom flexibele oplossingen zoals batterijopslag nodig zijn. Volgens EMBER kunnen er extra inkomsten worden gegenereerd door zonne-energie op te slaan en later te verkopen of door energie over grotere afstanden te transporteren via het net. Daarnaast kan slim elektriciteitsverbruik, zoals het verplaatsen van de vraag naar momenten met overvloedige zonne-energie, aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor consumenten.
De snelle groei van hernieuwbare energie brengt uitdagingen met zich mee, zoals netcongestie en beperkingen bij het uitbreiden van aansluitingen. EMBER stelt dat batterijopslag een effectieve oplossing biedt om prijsschommelingen op te vangen en een stabiele energievoorziening te waarborgen. Een van de meest rendabele toepassingen is batterijopslag die direct gekoppeld is aan zonneparken. Dit helpt zonne-energieproducenten om elektriciteit efficiënter op de markt te brengen en te voorkomen dat ze moeten verkopen tegen ongunstige prijzen in de middaguren.
Daarnaast blijkt uit het EMBER-onderzoek dat de totale geïnstalleerde batterijcapaciteit in de EU in 2023 verdubbelde tot 16 GW, tegenover 8 GW in 2022. Toch is de verdeling van batterijcapaciteit ongelijk: 70% van alle batterijen bevindt zich in Duitsland en Italië. EMBER stelt dat verdere investeringen in batterijopslag gestimuleerd kunnen worden door het wegnemen van marktbarrières, zoals dubbele netwerkkosten en beperkende regelgeving voor deelname aan capaciteitsmarkten en netdiensten.
Door energieopslag te combineren met slimme netintegratie, kunnen bedrijven de volgende voordelen behalen:
Energieopslagoplossingen van AQ bieden de flexibiliteit die nodig is om energieverbruik en -productie effectief te beheren. Door energie op te slaan tijdens periodes van overproductie en deze te gebruiken wanneer de vraag hoog is, kun je een optimale balans bereiken. Onze oplossingen zijn ontworpen om naadloos te integreren met bestaande systemen en processen.
Wij helpen je graag om het maximale uit je energieaansluiting te halen. en de energietoekomst van je bedrijf veilig te stellen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek de mogelijkheden.